|
|
|
Ingrediens-leksikon.
|
|
Avocado,
chili,
citronsaft,
CremeFraiche,
hvidløg,
jalapeno,
koriander,
lime,
oregano,
purløg,
salatløg,
salt,
tabasco
Avocado
|
|
Persea
americana
Historie.
Avocadofrugten er
pr definition et pæreformet
bær med et enkelt
stort kugleformet
frø. Frugten har
ved modenhed en smøragtig
konsistens og en
let nøddeagtig
smag.Avocadotræet
er et stedsegrønt
træ med meget
store ægformede
blade. DE små
duftende gulgrønne
blomster sidder i
mangblomstrede
toppe nær
grenspidserne. Træet
stammer fra
Mellem- og
Sydamerika, og
ordet
"avocado"
er aztekisk sprog,
og betyder
"testikeltræ".
Avocadofrugter
sidder parvis på
træerne, og
frugterne kan godt
minde om
testikler. Fordi
frugten er
sammenlignet med
testikler, har
avocado været
forbundet med
elskov. Ved at
servere avocado
for manden, fik
man et bedre
sexliv. I USA
kalder man også
avocado for
"alligatorpære",
fordi skindet på
visse sorter er
nubret som en
alligators skind.
Beskrivelse .
Frugten kan
variere meget i
form, fra
blommefacon til pære-
eller agurkeform.
Farven kan skifte
fra gulgrøn til
violet. Frugtkødet
er gullighvidt ved
modenhed, og da er
konsistensen af
frugtkødet smørlignende
og er af indianere
blevet kaldt for
skovens smør. I
frugtens midte
sidder (frøet)kernen,
der kan løsnes
let af frugten og
som man kan lægge
i en urtepotte med
jord og dyrke
frem. I dag
importeres de
fleste
avocadofrugter fra
Israel, og takket
være deres store
interesse for
frugten de sidste
50 år, er den også
blevet mere kendt
som spisefrugt
herhjemme. Avocado
tilhører laurbærfamilien,
og træet skal være
7 år gammelt før
det bærer
frugter. En
avocadofrugt har
et usædvanligt højt
fedtindhold på 30
%, men det er
sundere
fedtstoffer end
dem vi får i kød
da avocadofrugtens
fedtstoffer udgøres
af en letfordøjelig
olie, rig på
polyumættede
fedtsyrer der nedsætter
blodets
kolesterolindhold.
Frugten anbefales
derfor gerne i diæt
ved kredsløbssygdomme.
Frugten indeholder
desuden 11
vitaminer, bl.a.
B1- og B2-vitamin,
og 14 mineraler,
hvoraf kalcium og
jern er mest
forekommende.
Frugten kan veje
mellem 150 til 800
g, og i handelen
er det som regel
frugter på ca 400
g. Avocadofrugten
fås hele året,
da den importeres
fra flere steder i
verden. Der siges
at være over 400
forskellige slags
avocado og de
tungeste vejer
over 1 kg.
Hvordan bruges
den:
Man spiser som
regel
avocadofrugten i rå
stand, da frugten
bliver ubehagelig
bitter ved
kogning. Frugten
halveres og
serveres oftest
med lidt
citronsaft over
eller den
halverede frugt
bruges som forret
med f.eks. en
skaldyrblanding i
hulrummet, hvor
den store
avocadosten lå.
Avocadodip bruges
som tilbehør til
rå grøntsager og
kan bl.a. moses
med cremefraiche
eller fløde. En
kold sommersuppe
med avocado og hønsebouillon
er også populær.Foruden
at være en dejlig
råvare i daglig
mad bruges frugten
også til presning
af olie.,der bla
anvendes i
kosmetikindustrien |
|
|
|
|