Forsiden
Alverdens opskrifter  
Gurkemol billeder  
Ingrediens-leksikon  
Hvorfor Gurkemol.dk ?  
Links  
Tak til..  
Kontakt os  
Ingrediens-leksikon.


Avocado, chili, citronsaft, CremeFraiche, hvidløg, jalapeno, koriander, lime, oregano, purløg, salatløg, salt, tabasco

Chili

Chili stammer fra Mellem- og Sydamerika og blev hurtigt optaget i de europæiske, afrikanske, mellemøstlige, indiske, nordamerikanske og sydøstasiatiske køkkener og dette med stor begejstring. Der findes hundredvis af forskellige chili-sorter i den fri handel. Anaheim chilies er i umoden tilstand grønne og i moden tilstand rød; de bliver mest anvendt i konservesindustrien, men findes også friske på torvemarkeder rundt i landet. Den skarpe gule eller røde Scotch bonnets fra Jamaica ses oftest i de vestindiske Curries, dog også i de dejlige Jerksaucer. Deres frugt- og røgsmag passer fortrinligt lidt eksotiske frugter. Den mindre røde og skarpe jamaicanske chili er i nær slægt med dem. Rød eller grøn Tahi og andre asiatiske chilier er meget stærke og besidder en udpræget smag. Røde og grønne Serrano chilies er gode til at riste og grille og smager dejlig i tidens salsaer. Gul, rød eller orangefarvede Habaneros er nær beslægtet med sorten Bonnets. De smager frugtagtig og er ligeledes meget stærke. Den milde, lysgule Caribe chili kan derimod anvendes rå i f.eks. salater. Den grønne Korea Chili er som sin fætter fra Thailand også meget skarp og stærk i smagen. De store røde og grønne New Mexico chilier hører til Anaheim familien; smager mild, kødagtig og sødlig og bliver hovedsageligt anvendt til gryderetter, sauce, salsas eller stegte retter.
De stærke Serranos og Jalapeno chilier bliver meget anvendt i Mexico og USA. Scotch bonnets anvendes i det karibiske køkken, hvorimod cayenne-sorterne mest anvendes i Indien og landene tæt ved den pacifiske kyst. I Mexico har chili været anvendt i 7000 år som næringsmiddel. Efter opdagelse af Amerika gennem Christopher Columbus nåede chilien via dennes spanske- og portugisiske søfolk ud til verdensdele som f.eks. Europa, Asien og Afrika.
Skarpheden i chili skyldes stoffet "Capsicum". Det stærke og skarpe mest i kernerne og frugtens tynde skind, som de derfor gør bedst i at fjerne inden tilberedelse. Hvis de anvender hele, tørrede chilier bør de udbløde chilierne i skoldende varmt vand i ca. 20 min., derefter fjernes kerner og frøstol. Et lille tip, hvis de skulle få den skarpe smag for meget: Drik hverken vand, øl eller vin men mælk eller yoghurt - det slukker "ilden".

 


Copyright © 2003 [Gurkemol.dk]
Website designed by: JN-DesignGroup